1. SIMPOZIJ 11.-12.1.2016.

Od bakterijske suradnje do ljudske društvenost, seksa i sukoba

Hrvatsko biološko društvo i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar organizirali su dvodnevni simpozij “O snazi evolucijske misli: od bakterijske suradnje do ljudske društvenosti, seksa i sukoba” / “The Power of Evolutionary Thinking: From Bacterial Cooperation to Human Sociality, Sex and Fighting” koji je održao Prof. Lee Alan Dugatkin sa Odsjeka za biologiju Sveučilišta u Louisvilleu 11. i 12. siječnja 2016. u Zagrebu.

Prof. Lee Alan Dugatkin sa Odsjeka za biologiju Sveučilišta u Louisvilleu pred prepunom Medijskom dvoranom Instituta Pilar, popularno-znanstveno predavanje pod nazivom “The Evolution of Goodness, Empathy and Justice”. Predavanje je održano u sklopu simpozija “O Snazi evolucijske misli: Od bakterijske suradnje do ljudske društvenost, seksa i sukoba” Organizatori simopozija bili su Institut Ivo Pilar i Hrvatsko biološko društvo, uz podršku Matice Hrvatske i Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovaj simpozij koji povezuje društvene i prirodne znanosti prati svjetske interdisciplinarne trendove gdje se najveće spoznaje o uzrocima ponašanja događaju upravo na međi biologije i psihologije, a profesor Dugatkin je prilikom svojih predavanja prezentirao neke od najaktualnijih studija koje se bave temama suradnje, altruizma te odabira partnera.

PROGRAM SIMPOZIJA:

11. siječnja 2016.

Prirodoslovno-matematički fakultet, Horvatovac 102a – predavaonica A1

Altruism Writ Small: E. coli cells protect one another from antibiotics

Prirodoslovno-matematički fakultet, Horvatovac 102a – predavaonica A2

The interaction of genetic and cultural evolution in shaping mate choice in nonhumans and humans

Institut Ivo Pilar – Trg Marka Marulića 19

The Evolution of Goodness, Empathy and Justice

12. siječnja 2016.

Prirodoslovno-matematički fakultet, Horvatovac 102a – predavaonica A2

Winner effects, loser effects and the structure of dominance hierarchies
Mr. Jefferson and the Giant Moose: The “New World Degeneracy” hypothesis

Matica hrvatska, Strossmayerov trg 4, Matice hrvatske 2

Prince Peter Kropotkin’s Adventures in Science and Politics

Cjelovita predavanja dostupna su na Youtube kanalu Instituta Ivo Pilar i Hrvatskog biološkog društva te na stranici simpozija.