2. SIMPOZIJ 10.-13.10.2016.

II. Simpozij o snazi evolucijske misli
Prof. Robert Trivers i ideje koje su promijenile svijet

Velika nam je čast pozvati Vas na 2. Simpozij o snazi evolucijske misli koji će ove godine ugostiti prof. Roberta Triversa, dobitnika Crafoord nagrade („Nobelove nagrade“ za biologiju, 2007.) i jednog od najvećih i najutjecajnijih evolucijskih teoretičara današnjice, na prvoj stanici njegove europske turneje. Osoba koju Richard Dawkins i Steven Pinker smatraju jednim od najznačajnijih biologa i mislilaca u povijesti zapadne misli, a kojeg je časopis Times uvrstio među 100 najvećih znanstvenika 20-­‐og stoljeća će od 10. -­‐13. listopada 2016. u Zagrebu, kroz četiri iznimno interesantna predavanja, izložiti neke od svojih najutjecajnijih ideja, svoje nove projekte, ali i podijeliti svoja zanimljiva životna iskustva koja su nedavno ovjekovječena autobiografskom knjigom i dokumentarcem „Wild life“.

Simpozij se premijerno otvara intrigantnim predavanjem za široku publiku pod nazivom:

Večer uz Evolucijsku Biologiju: Osvrt na feminizam, transrodnost, homoseksualnost i ubojstva iz časti koje će se održati 10. listopada 2016., u 16:30 u Kinu Europa (Varšavska 3, Zagreb)

Biografija prof. Triversa te detaljan program simpozija nalaze se u prilogu. Za sve informacije, kontakte, moguće izjave i intervjue prof. Triversa, javite se nekom od članova organizacijskog odbora.

U ime organizacijskog odbora, organizatora, te partnera srdačno Vas pozdravljamo i veselimo se Vašem dolasku.

dr.sc. Igor Mikloušić
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar
izv.prof.dr.sc. Damjan Franjević
Prirodoslovno-­‐matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu
prof.dr.sc. Göran I.V. Klobučar
Prirodoslovno-­‐matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Organizatori
Hrvatsko biološko društvo
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar
Biološki odsjek, Prirodoslovno-­‐matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Partneri
Hrvatska Akademija Znanosti i Umjetnosti Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Biografija

Robert Ludlow Trivers, američki je evolucijski biolog i sociobiolog, profesor Antropologije i Bioloških znanosti na Sveučilištu Rutgers, SAD. Robert Trivers autor je između ostalog Teorije recipročnog altruizma, Teorije roditeljskog ulaganja, Teorije sukoba roditelja i potomaka te je time postao i zaslužan za pružanje prvih znanstvenih teorija koje objašnjavaju temeljne karakteristike ljudske prirode.

Svojim revolucionarnim djelima izmijenio je način na koji razumijemo odnose muškaraca i žena, roditelja i djece, odnose između pripadnika iste vrste, općenito, te je pridonio objašnjenju velikih pitanja ljudskih odnosa poput altruizma, suradnje i morala. Inspirirao je mislioce poput Richarda Dawkinsa i bio začetnik novih znanstvenih polja poput sociobiologije, evolucijske psihologije te bihevioralne biologije. Za svoje doprinose biologiji, a posredno i psihologiji, 2007. godine dodijeljena mu je Crafoord prize -­‐ najprestižnija nagrada u području bioznanosti poznata i kao “Nobelova nagrada” za biologiju i vezana područja.

Prof. Trivers se trenutačno bavi svim aspektima obmane i samo-­‐obmane u objašnjavanju evolucijske logike ubojstava iz časti i razumijevanju evolucijske biologije homoseksualnosti i transseksualnosti. Uz to, bavi se i pitanjima u biologiji poput izučavanja faktora povezanih sa preživljavanjem i razmnožavanjem vrsta i sprečavanjem njihovog izumiranja.

Uz svoje znanstvene dosege, Robert Trivers, proživio je turbulentan privatni život. Bio je politički aktivist i pripadnik Crnih pantera, proveo je velik dio života na Jamajci često prolazeći kroz opasne životne situacije, a njegov život opisan je u autobiografskoj knjizi i nadolazećem dokumentarcu Wild Life -­‐ Adventures of an Evolutionary Biologist (2015) koji će se također predstaviti u sklopu Simpozija.
Nedavno je objavio i knjigu Deceit and Self-­‐deception -­‐ Fooling Yourself the Better to Fool Others (2011) koja je do sada prevedena na 11 jezika.

RASPORED PREDAVANJA

Ponedjeljak 10.10.2016.
16.30 – 18.30 Kino Europa, Varšavska ulica 3, Zagreb

Večer uz evolucijsku biologiju: Osvrt na feminizam, transrodnost, homoseksualnost i ubojstva iz časti
An Evening on Evolutionary Biology: An overview covering Feminism, Transgender, Homosexuality and Honor Killings

Utorak 11.10.2016.
18.00 – 20.00 Biološki odsjek, PMF-­‐a, Sveučilišta u Zagrebu predavaonica BO2, Rooseveltov trg 6, Zagreb
Najnovije spoznaje u ljudskoj evolucijskoj genetici
Recent Advances in Human Evolutionary Genetics

Srijeda 12.10. 2016.
18.00 – 19.00 Institut Društvenih Znanosti Ivo Pilar, Marulićev trg 19, Zagreb

Izazovi učenja o evoluciji u doba ignorancije – Q&A
Challenges of teaching evolution in the age of ignorance– Q&A

Četvrtak 13.10.2016.
17.00 – 19.00 Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, predavaonica 7, Ivana Lučića 3, Zagreb

Logika i uloga obmane i samo-­‐obmane u ljudskom životu
The logic and role of deciet and self-­‐deciet in human life