PROF. LEE ALAN DUGATKIN

Područje znanstvenog interesa prof. Dugatkina je evolucija društvenog ponašanja a posebice evolucija suradnje i agresije, interakcija između genetičke i kulturne evolucije, evolucija otpornosti na antibiotike i evolucija rizičnog ponašanja.
Prof. Dugatkin je autor više od 150 znanstvenih članaka o evoluciji i ponašanju u časopisima kao što su Nature, PNAS i The Proceedings of Royal Society of London te je održao pozvana predavanja na više od 100 sveučilišta diljem svijeta, uključujući Sveučilišta Harvard, Oxford i Cornell.
Objavio je tri knjige o evoluciji suradnje: „Cooperation among Animals: An Evolutionary Perspective“, „Cheating Monkeys and Citizen Bees“ i „The Altruism Equation: Seven Scientists Search for the Origins of Goodness“.
Prof. Dugatkin je autor dvaju sveučilišnih udžbenika: „Principles of Animal Behavior“ i „Evolution“ u koautorstvu s Carlom Bergstromom kao i nekolicine znanstveno-popularnih knjiga kao što su primjerice „Mr. Jefferson and the Giant Moose“ i „The Prince of Evolution“.
U sklopu 1. Simpozija o snazi evolucijske misli pred prepunom Medijskom dvoranom Instituta Pilar, te dvoranama PMF-a te Matice Hrvatske, održao je niz popularno-znanstvenih i znastvenih predavanja.
Cijelovita predavanja dostupna su na Youtube kanalu Instituta Ivo Pilar i Hrvatskog biološkog društva te na stranici simpozija.