ROBERT TRIVERS

Robert Ludlow Trivers američki je evolucijski biolog i sociobiolog, profesor Antropologije i Bioloških znanosti na Sveučilištu Rutgers, SAD. Robert Trivers autor je između ostalog Teorije recipročnog altruizma, Teorije roditeljskog ulaganja, Teorije sukoba roditelja i potomaka te je time postao i zaslužan za pružanje prvih znanstvenih teorija koja objašnjavaju temeljne karakteristike ljudske prirode.

Svojim revolucinarnim djelimaizmjenio način na koji razumijemo odnose muškaraca i žena, roditelja i djece, odnose između pripadnika iste vrste općenito pridonio objašnjenju velikih misterija našeg postojanja poput altruzima, suradnje i morala. Inspirirao je mislioce poput Richarda Dawkinsa i bio začetnik cijelih znanstvenih polja sociobiolgije, evolucijske psihologije te bihevioralne biologije. Za svoje doprinose biologiji, a posredno i psihologiji,  2007. godine dodjeljena mu je Crawfoord prize – najprestižnija nagrada u području bioznanosti poznata i kao “Nobelova nagrada” za biologiju i vezana područja.

Trivers se trenutačno bavi svim aspektima obmane i samo-obmane u objašnjavanju evolucijske logike ubojstava iz časti, i razumjevanju evolucijske biologije homoseksualnosti i transeksualnosti. Uz to, bavi se i više «tehničkim» pitanjima bilogije – zbog čega su u nekim vrstama mužjaci XY kao kod ljudi, a kod nekih vrsta ženke nose XY kromosom, kao kod ptica, i koji su sve faktori povezani sa preživljavanjem i razmnožavanjem vrsta i sprečavanjem njihovog izumiranja.

Uz svoje znanstvene dosege Robert Trivers proživio je i turbulentan privatni život, bio je politički aktivist i pripadnik Crnih pantera, proveo je velik dio života u Jamaici često prolazeći kroz za život opasne situacije, a njegov život opisan je u autobiografskoj knjizi i nadolazećem dokumentarcu Wild Life  –  Adventures of an Evolutionary Biologist (2015) koji će se također predstaviti u sklopu Simpozija. Nedavno je objavio i knjigu Deceit and Self-deception—Fooling Yourself the Better to Fool Others (2011) koja je do sada prevedena na 11 jezika.

ROBERT TRIVERS RESEARCH PROGRAM